Artikel
Når dagligdagen bliver for vanskelig at klare selv, og der er behov for hjælp og omsorg døgnet rundt, kan det være tid til at overveje en plejebolig eller en plads på plejehjem.
I denne artikel får du en enkel og konkret guide til, hvordan visitation foregår, og hvad du skal være opmærksom på undervejs.
Visitation betyder, at kommunen foretager en vurdering af, om du har behov for en bolig med tilknyttet pleje. Det er din bopælskommune, der står for denne vurdering – enten efter din egen ansøgning eller på kommunens initiativ.
Formålet med visitation er at sikre, at du får den rette støtte og pleje – tilpasset netop dine behov og din hverdag.
Du skal have et væsentligt behov for hjælp og pleje hele døgnet for at blive godkendt til en plads. Kommunen foretager en individuel vurdering af:
Jens på 84 år bor alene og har begyndende demens. Han glemmer sin medicin og har svært ved at klare sig selv. Efter en samtale med visitatoren bliver han godkendt til en plejebolig tæt på sin datter.
En god forberedelse giver kommunen det bedste grundlag for en korrekt vurdering.
TIP: En god samtale skaber bedre grundlag for en beslutning, der passer til din situation.
Hvis du bliver godkendt til en plejebolig eller plejehjemsplads, har kommunen pligt til at tilbyde dig en bolig inden for to måneder – det kaldes plejeboliggarantien.
Du har samtidig ret til frit valg, hvilket betyder, at du kan ønske en bestemt plejebolig eller et specifikt plejehjem – også i en anden kommune, så længe den kommune godkender dig.
Du kan ønske en bolig, der passer til dine behov og præferencer
Du kan vælge et plejehjem i en anden kommune, hvis både din egen og den anden kommune siger god for det
Din ægtefælle eller samlever kan flytte med, hvis boligen er egnet til to personer
OBS: Hvis du ønsker en specifik bolig eller et bestemt plejehjem, kan du blive skrevet på venteliste – men så gælder plejeboliggarantien ikke. Du må da vente, indtil der bliver en plads ledig på det ønskede sted.
OBS: Efterladte ægtefæller har ret til at blive boende i plejeboligen.
Hvis du ikke bliver godkendt til en plejebolig eller plejehjemsplads, kan du klage til Ankestyrelsen.
Du kan med fordel søge hjælp til at forstå afgørelsen – fx hos en pårørende, kommunens ældrerådgivning eller en socialrådgiver.
For at gøre opholdet mere økonomisk overkommeligt findes der flere muligheder for økonomisk støtte:
Ønsker du at flytte i plejebolig eller plejehjem uden visitation, skal du selv dække alle udgifter. Det kan være en meget stor udgift – ofte over 500.000 kr. årligt – og betales fuldt ud af dig selv.
Når du er godkendt, skal du tage stilling til, hvor du vil bo. Kommunen har pligt til at give adgang til brugerinformation, så du kan sammenligne mulighederne.
På Plejehjemsguiden.dk har vi samlet alt relevant information om plejetilbuddene i Aarhus Kommune, så du nemt kan finde det plejehjem, der matcher dine behov – eller dem hos en, du holder af.
Vi tilbyder:
Detaljerede plejehjemsprofiler – med information om hverdagen, faciliteter, aktiviteter og måltider på hvert enkelt plejehjem.
Anmeldelser og erfaringer – beboere og pårørendes egne erfaringer som giver et autentisk indblik i livet på plejehjemmene.
Kvalitetsvurderinger af plejehjem – vores fagprofessionelle vurderer plejehjemmenes kvalitet inden for pleje, omsorg, hverdagsliv og personale.
Praktisk vejledning – der guider dig gennem hele processen fra ansøgning til indflytning, herunder information om økonomi og praktiske forhold.
Du kan læse vores artikel Hvordan vælger man det rigtige plejehjem?
Eller kontakte din kommune for at få personlig vejledning og hjælp til ansøgning.